Mamografija

Mamografija 3800rsd

  • Na više lokacija u Beogradu
  • Najpovoljnija cena u gradu
  • Brzi rezultati
  • Doktori sa Instituta za onkologiju
  • Snimak i pisani nalaz lekara

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se uz pomoć X-zraka dobija slika dojki. Vrši se pomoću mamografa i traje oko 30 minuta.

Mamografski pregledi primenjuju se kako kod žena koje nemaju tegobe, tako i kod pacijentkinja kod kojih su već uočene određene promene.

U prvom slučaju cilj mamografskog pregleda je da se zloćudni tumor otkrije u što ranijoj fazi u kojoj ga ni lekar pregledom,  ni pacijentkinja samopregledom ne mogu otkriti. Što se tumor pre otkrije veće su šanse da se pacijentkinje i izbore sa njim, pa se mamografski pregled preporučuje svim ženama starijim od 40 godina.
Do 40te godine ne preporučuje se mamografski pregled jer zbog hormonskih aktivnosti tkivo dojke je veoma gusto a apsorpcija rendgenskih zraka visoka tako da mamograf nije od velike koristi. Za mlađe pacijentkinje preporučuje se ultrazvučni pregled dojki.

Pregled mamografom vrši se 7 do 10 dana od prvog dana menstruacije (ukoliko pacijentkinja nije u menopauzi). Zbog negativnog uticaja na jasnost mamografske slike na dan snimanja ne bi trebalo koristiti dezodorans, mleko za telo, losione i slično. Treba spomenuti da mamografija može negativno uticati na plod, tako da trudnice treba da izbegavaju ovu vrstu pregleda.

Dobra je praksa da se ponesu svi predhodni lekarski izveštaji i mamografski snimci (ukoliko je rađena mamografija).