Šta je spondiloza?

Spondiloza je bolan degenerativni poremećaj kičme. Stanje je uzrokovano promenom kičmenih diskova i zglobova od doživotnog habanja na kičmi. Ove promene mogu otežati jednostavne pokrete na leđima, izazivajući ekstremnu nelagodnost.

Kako starite, telo se menja kao odgovor na promene u životu. Ovo su prirodni delovi procesa starenja. Degenerativna stanja kao što je spondiloza je reakcija na proces starenja. Tokom spondiloze, kičmeni diskovi se pogoršavaju kao rezultat starenja. Ovo pogoršanje utiče na njihovu sposobnost amortizacije i stvara čvršći položaj za kičmu. Međutim, kako kičma postaje rigidnija, jednostavne aktivnosti postaju teže.

Preko 85% ljudi starijih od 60 godina ima spondilozu i to je najčešći tip progresivnog stanja koje pogađa vrat. Ako se ne leče, simptomi spondiloze se spajaju i značajno utiču na kvalitet života.

 

Šta uzrokuje spondilozu?

24 kosti čine pršljenove. Ove kosti pružaju podršku kičmi za telo i štite nerve koji vode do kičme. Između svake od ovih kostiju imate fasetne zglobove koji povezuju pršljenove. Između svakog od ovih zglobova nalaze se diskovi koji apsorbuju udarce u kosti. Zajedno, ove komponente omogućavaju kičmi da funkcioniše i daju kretanje.

Proces degeneracije obično počinje sa diskovima. Kako telo stari, kičmeni diskovi počinju da se suše, gube elastičnost i kolabiraju. Stanjivanje diskova stavlja stres na fasetne zglobove i ligamente koji drže pršljenove zajedno. Ove strukture slabe, omogućavajući pršljenovima da postanu previše pokretni.

Kako starite, ovi diskovi menjaju konzistentnost i gube deo svoje korisnosti. Pršljenovi mogu početi da se pomeraju iz odgovarajućeg položaja i trljaju jedan o drugi. Kako se ovi diskovi rastvaraju, diskovi počinju da se trljaju. Trenje zbog oštećenih diskova uzrokuje pojavu koštanih izraslina – zvanih koštane mamuze – na kičmi. Kako otpor raste, kretanje leđa je više ugroženo, a trenje se povećava. Pomeranje pršljenova i višak rasta kostiju mogu smanjiti prostor kroz koji putuju nervni koreni, a nervni koreni ili kičmena moždina mogu postati bolno komprimovani.

Postoji mnogo faktora koji mogu doprineti nastanku spondiloze, uključujući:

  • Genetska predispozicija
  • Hronična gojaznost
  • Stacionarni način života
  • Povreda kičme ili prethodna trauma kičme, uključujući operaciju kičme

Postavljanje pravilne dijagnoze za spondilozu zahteva odgovarajuću konsultaciju lekara za kičmu.

 

Simptomi spondiloze

Spondiloza može uticati na cervikalni, torakalni i lumbalni deo kičme. Svaka varijacija stanja proizvodi različite simptome.

  • Cervikalna spondiloza-Degeneracija u vratnoj kičmi može izazvati bol u vratu, ramenima i rukama. Takođe može dovesti do gubitka finih motoričkih sposobnosti, slabosti, utrnulosti u rukama i nogama.
  • Torakalna spondiloza-Degeneracija u torakalnoj kičmi može izazvati bol u grudima i gornjem delu stomaka. Takođe može dovesti do slabosti, utrnulosti i peckanja u nogama.
  • Lumbalna spondiloza-Degeneracija u lumbalnoj kičmi može izazvati bol u leđima, zadnjici ili nogama, uz moguću utrnulost i slabost mišića koja se može pogoršati aktivnostima kao što su podizanje, savijanje, uvrtanje ili sedenje.

Jedan simptom koji je uobičajen za sva ova stanja je bol izazvan iznenadnim pokretima, kao što su kijanje, kašalj ili neočekivano kretanje.

 

Kako se dijagnostikuje spondiloza?

Dijagnoza spondiloze uključuje fizički pregled i dijagnostički skrining.

Tokom fizičkog pregleda, doktor će vam postaviti pitanja o vašem stanju. Testiraće reflekse i pratiti vaše reakcije.

Doktor će koristiti tehnologiju snimanja da utvrdi da li imate spondilozu. Upotreba rendgenskih zraka, magnetne rezonance (MR) i kompjuterska tomografija (CT skener) pomoći će u potvrđivanju dijagnoze i razumeti stepen vašeg stanja.

 

Lečenje spondiloze

U zavisnosti od težine stanja, postoji mnogo opcija za lečenje. Doktor će vam preporučiti najbolju opciju lečenja za vašu situaciju.

Za blaže slučajeve, doktor može preporučiti korišćenje lekova protiv bolova koji se prodaju bez recepta. Ovi lekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i upale. Međutim, nekim ljudima će možda biti potrebni lekovi na recept da bi ublažili simptome. To može uključivati antiinflamatorne lekove dodatne snage, kortikosteroide, relaksante mišića, lekove protiv napadaja, antidepresive i još mnogo toga i snažne lekove protiv bolova. Budite oprezni sa svim lekovima, jer mogu izazvati naviku.

Fizikalna terapija sa obučenim stručnjakom takođe može pomoći u vođenju oporavka. Povećanje snage ključnih oblasti u mišićima i ramenima može pomoći u ublažavanju nelagodnosti.

Ako konzervativne opcije ne pomažu u ublažavanju bolova, možda će vam trebati hirurške opcije da biste stvorili više prostora za kičmene nerve. Doktor neće preporučiti operaciju osim ako druge opcije nisu uspele da daju optimalne rezultate za izlečenje.

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.